پیامبر، عهد و نور امتها
این کتاب، حاصل تلاش های محمد شمس است. بوستان کتاب، ناشر آن به شمار می آید.
او در فصل اول با عنوان «نبوت، پیشگویی و بشارت بر اساس کتاب مقدس» کتاب مقدس را به دو بخش کلی عهد عتیق و عهد جدید تقسیم میکند و مباحثی مانند راه شناخت پیامبر و نحوه تشخیص صدق و کذب انبیا» و... را میآورد.
نویسنده در فصل دوم با اشارات مشخص و واضحی به آیات مرتبط با شناخت رسول آخرین کتاب مقدس میپردازد. از این رو به کتاب «تثنیه هجدهم» آیات 15 تا 20 را در قالب بخشی با عنوان «پیامبری مانند موسی» میآورد. بخشی که در معنای فارسی آیه پانزدهم آن چنین میخوانیم: «یهوه خدایت، نبیای را از میان تو از برادرانت، مثل من برای تو مبعوث خواهد گردانید، او را بشنوید .»
از نقاط قوت این نوشتار، این است که در بیان آیات کتاب مقدس، تنها به آوردن معنای این آیات اکتفا نکرده و آیات مورد اشاره را به زبان عبری هم آورده که این امر مخاطب دیگر ادیان را به خوانش این اثر جلب میکند.
همچنین نویسنده ضمن آوردن آیات، به ارایه تحلیل خود از آیات پرداخته و مخاطب را در یافتن مشخصات رسول گرامی اسلام، از میان آیات عبری بهخوبی همراهی میکند. به همین دلیل است که پس از آوردن بخشی از کتاب «تثنیه» به رمزگشایی از واژه «تثنیه» میپردازد و در اینباره چنین مینگارد: «واژه «تثنیه» در اینجا به معنای «قانون دوم» یا «تکرار قانون» است. زیرا در کتاب خروج، لاویان و اعداد(سه کتاب از کتابهای پنجگانه تورات) قوانین بارها اعلام شده بود.» میتوان از فحوای این بخش چنین برداشت کرد که شناخت دقیق آخرین پیامبر از بنیادیترین اصول پذیرش کتاب یهودیان است.
شمس در بخش «پیامبر موعود» با برشمردن ویژگیهای پیامبر موعود در تورات، احتمالی مانند اینکه «پیامبر موعود میتوانست یوشع باشد؟» را بر مبنای بخشی از آیات انجیل یوحنا، مورد کاوش قرار داده و از این راه این ادعا را نفی میکند.
وی سپس برادران بنیاسراییل را مورد بررسی قرار میدهد و مینویسد: «در بشارت آمده که پیامبر موعود از میان برادران بنیاسرائیل بر انگیخته میشود (در عهد جدید کتاب اعمال رسولان22:3 و نیز 37:7 آیات مذکور دیده میشود) اما منظور از برادران چیست یا چه کسانی هستند؟». آنگاه نوسنده با بیان شواهدی بیان میکند که منظور از بنی اسرائیل، «بنی اسماعیل» است و آنهم کسی جز رسول گرامی اسلام نیست.
نگارنده در این اثر، با رنگی کردن برخی از واژگان عبری نظر مخاطب را به اسامی و واژگانی معطوف میکند که بهطور مستقیم به پیامبرموعود مربوطند. واژگانی که مفاهیمی مانند عربستان،مکه، خانه، خدا، کعبه، فرشته، صادق و راستگو را دربر دارند.
«نور امت»، «هجرت پیامبر و جنگ بدر» و «تجلی خدا در جبل پاران» از جمله مطالبیاند که نویسنده در آن با تحلیلی موشکافانه، به پیشگوییهای کتاب مقدس درباره آخرین پیامبر پرداخته است.
واپسین بخش این نوشتار، به پرسش و پاسخ هایی پرداخته که ممکن است ذهن مخاطبان را درباره این نوشتار به آن مشغول داشته باشد و در ابتدای این بخش مینویسد: «چنانچه موضوع کتاب مورد اقبال خوانندگان قرار گیرد و برای ایشان پرسشهای بیشتری مطرح شود، این پرسشها را با ناشر محترم در میان بگذارند تا در چاپ مجدد به آنها پاسخ داده شود.»
شمس در «پیامبر عهد و نور امتها» از 18 منبع فارسی و 43 منبع خارجی بهره گرفته است. چاپ نخست این کتاب را انتشارات بوستان کتاب در 172 صفحه با شمارگان1000 نسخه و بهای3000 تومان روانه بازار نشر کرده است